ISCRAT vzw
Cursus
3 daagse cursus grondstoffen
glazuurberekenen - stoken olv Lucien Tinck - VOLZET

Aanvangsdatum : 20/10/2018

GRONDSTOFFEN  GLAZUURBEREKENEN STOKEN

 

Elk denkbaar glazuur is in de handel verkrijgbaar. Waarom zou men dan nog moeite doen een glazuur zelf te ontwerpen?

Daar zijn echter een aantal goede argumenten voor. Wat doet men met een aangekocht glazuur dat net iets te vroeg uitsmelt? Wat te doen als een glazuur niet meer verkrijgbaar is? Wat als men een receptenboek heeft aangekocht waarvan achteraf blijkt dat een groot deel van de aangehaalde grondstoffen niet op de Europese markt te koop is?

Bij elk van deze voorbeelden kost het vaak minder tijd, geld en moeite het gewenste glazuur bij te sturen of zelf aan te maken.

Voor wie eenmaal de scheikundige basisbegrippen onder d knie heeft, wordt het spelen met grondstoffen een van de meest fascinerende aspecten uit het ateliergebeuren. Veltspaat, kaolien, alkalische fritte of rutiel zijn dan geen magische ingrediënten meer van Harry Potter, maar gewoon leveranciers van basen, zuren en amfotere verbindingen.

In deze cursus gaan we op grond van de specifieke eigenschappen van de verschillende grondstoffen een glazuur ontwerpen en desgewenst er een kleur aan geven.

 

DAG 1 zal gaan over klei, glazuur en alles wat er zich tussen bevindt. Verschillende kleisoorten en hun toepassing, silicaatverbindingen en andere grondstoffen, kleurvormende oxides en hun habitat, wateroplosbare kleurvormers en frittes. We gaan het ook hebben over glazuurfouten en hulpmiddelen bij het glazuren. Ook ovens, het stookproces en verschillende stookwijzen komen aan bod.

 

DAG 2 diepen we verder de begrippen zuurvormende, basevormende, amfoteren, fluxen en anti-fluxen en het eutectisch punt. Eens men dit allemaal door heeft is het nog een kleine stap om van een formule een recept te maken en visa versa via de Segerformule.

 

DAG 3 zullen we een glazuur samenstellen, rekening houdende met de grenswaarden, de oxides en hun eigenschappen en het inkleuren ervan. Als er ons nog tijd rest kunnen er vragen gesteld worden en ervaringen worden uitgewisseld.

 

Inbegrepen:

broodjeslunch en drank

10% kortingskaart geldig op aankopen in de winkel op de cursusdagen (met uitzondering van toestellen)

 

 Zaterdag 20/10 - 27/10 - 3/11 van  10.00 tot 17.00 uur

Je ontvangt een automatische bevestigingsmail bij inschrijving met de betalingsgegevens.

De volgorde van betalen bepaalt de deelname


Prijs : € 240.00
Cursus volzet Inschrijven op wachtlijst

terug naar lijst