ISCRAT vzw
Cursus
OPENDEUR
Project keramiek in Rwanda door Dirk Vanhaeren
Of hoe back to basics zoveel toegevoegde waarde kan brengen

Aanvangsdatum : 09/11/2018

Vrijdagavond 9 november - 20u00 - 22u00.

 

Naar jaarlijkse gewoonte nodigen wij elk jaar ter gelegenheid van onze opendeurdagen een spreker uit om zijn of haar keramische verhaal uit de doeken te doen.

Dit jaar geven we héél graag het woord (in de hoop dat we het later ook nog weer terug krijgen) aan Dirk Vanhaeren, pottenbakker/keramist uit onze contreien, gedreven Syntra docent in Brugge, en de laatste tien jaar hartstochtelijk bezieler van een tweetal keramische projecten in Rwanda.

Dirk zal u aan de hand van een uitgebreide fotoreportage meenemen in de technische uitdagingen die het pottenpakken in Rwanda met zich meebrengt. Een presentatie met als onderwerp “Back to Basics” en topics als het zuiveren en gebruiksklaar maken van plaatselijke grondstoffen, stoken in grote houtovens, aanpassen van stookwijzes,… 

Bovendien krijgt u ook een blik achter de schermen van het project, waarbij men tracht om de, vaak vergeten en gediscrimineerde, plaatselijke pottenbakkers een nieuwe toekomst te bezorgen en op zoek te gaan naar nieuwe samenlevingsvormen.

Het project is kleinschalig, maar hoopvol. Uitgaand van de kracht en capaciteiten van de Rwandese pottenbakkers en ingebed in een bredere basis die naast het professionele ook gericht is op het sociale aspect, bijvoorbeeld de begeleiding van de participerende gezinnen.

Wij hopen u massaal te mogen verwelkomen om mee te reizen naar het prachtige Rwanda.  Het wordt een boeiende voorstelling over een project, dat begon als een sprong in het onbekende en de laatste jaren is uitgegroeid tot een tweetal keramische projecten waarin een kleine 50 gezinnen en tot 400 mensen, hun extreme en vaak mensonwaardige armoede achter zich laten en op eigen kracht een nieuwe toekomst te bouwen voor zichzelf, hun kinderen en alle toekomstige generaties.

Gratis, doch wel graag inschrijven!


Prijs : € 0.00
Inschrijven voor deze cursus

terug naar lijst