ISCRAT vzw
Cursus
Saggar firing
naked raku en inroken met paardenhaar olv Toin Delva

Aanvangsdatum : 15/06/2019

Zaterdag 15 juni van 10 tot 16 uur

 

Saggar firing

Deze techniek is gebaseerd op een reductiestook met een decoratie van oxides en ander organisch materiaal.

Een saggar is eigenlijk een "keramische trommel” waarin het te bakken voorwerp wordt afgesloten van de omgevingshitte en de directe vlammen. Wij bootsen dat effect na met enkele lagen gekreukelde aluminiumfolie. Vóór de biscuitbrand is het aan te bevelen om het voorwerp te polijsten voor een diepere glans na het stoken.


In het voorbereidingstraject kun je ook nog werken met koperdraad, kippengaas, draden van staalwol en dergelijke niet-brandbare elementen die hun eigen kleurende waarde in dit proces hebben. Ook bananenschillen of ander organisch materiaal worden dikwijls gebruikt voor verrassende resultaten.

Na het stoken kleurt deze decoratie rood / oranje- tot geelachtig, afhankelijk van de temperatuur, de stookduur, de toegevoegde oxiden en de mate van reductie / oxidatie.

Steeds bekom je een verrassend en uniek resultaat

 

Naked raku

Bij naked raku wordt een sliblag als scheidingslaag aangebracht tussen de biscuit gestookte scherf en het glazuur waardoor het glazuur niet zal vastbakken aan de scherf. Tijdens het rookproces dringt de rook, op de plaatsen waar het glazuur gebarsten is, diep door in de klei en laat daar rooksporen na. Na afkoeling wordt de glazuurlaag afgepeld waardoor de scherf een mooi ingerookte tekening achterlaat.

 

Inroken met paardenhaar

Na het opwarmen van je beeld wordt de scherf in contact gebracht met paardenhaar wat onmiddellijk wegbrandt en een mooie fijne structuur achterlaat. Je kan hierbij zelf bepalen hoeveel struktuur je aanbrengt.

 

Samen Met Toin Delva gaan we deze dag deze verschillende technieken toepassen. Elke deelnemer krijgt de kans om een 3 tal werkstukken te bakken (indien er tijd over is kunnen er meerdere stukken gestookt worden)

 

Mee te brengen:

Een 3 tal werkstukken – liefst gepolijst vermits dit een mooier resultaat geeft. Potvormen zijn best naar binnen geboetseerd of gedraaid. Biscuit gestookt op 950°.

Je kan meerdere werkstukken meebrengen die bij voldoende tijd ook kunnen gestookt worden, of er kan ter plaatse een selectie gemaakt worden van de meest geschikte werkstukken

Penselen en japanse penselen om te decoreren

Werkschort

Aangepaste kledij – deze workshop gaat buiten door onder een afdak. De voorbereiding kan in het magazijn en bij mooi weer buiten

Aluminiumfolie

 

Inbegrepen

Alle materialen voor het stoken

Broodjeslunch en dranken

10% kortingspasje geldig op de cursusdag (met uitzondering van toestellen)

 


Prijs : € 95.00
Inschrijven voor deze cursus

terug naar lijst