ISCRAT vzw
Cursus
Lampkap maken uit vla
en gietporselein olv Filiep Vandenberghe

Aanvangsdatum : 29/02/2020

                                        

 

Datum: 29 februari 2020 van 10-16 uur en 21 maart van 10-12 uur

 

Tijdens deze workshop maak je samen met Filiep Vandenberghe jouw persoonlijke poseleinen lampkap uit vlas- én gietporselein via een gipsen gietmal. Je leert hoe je textuur aanbrengt op uitgerolde stroken, hoe je vlas- en gietporselein met elkaar combineert en dikteverschillen veroorzaakt. Dit resulteert in schakeringen van licht aan het einde van het verhaal, als de lamp gaat branden.

 

Over de vorm van de lampkap kan je best vooraf eens goed nadenken en zorgen voor een gietmal die beantwoordt aan je voorkeur. Er zijn diverse geschikte gietmallen beschikbaar in de winkel. Als je ervaring hebt met het maken van gietmallen kan je eventueel vooraf jouw favoriete vorm afgieten met Molda 3 bis gips, zoals een cilinder, halve bol of kegel. Of misschien hou je het liever strak en kies je voor een balkvormige lamp of een kubus...

 

De mal is best niet groter dan diameter 1O cm en H 22 cm (voor een cilinder) of kleiner dan diameter 20 cm onderaann,  8 cm bovenaan en 15 cm hoog (voor een kegelvorm). Indien balkvormig: liefst niet groter dan 8 X 8 X 22 cm. Je schrijft best je naam met alcoholstift op de mal, want misschien moet je deze achterlaten als het werkstuk nog niet loslaat op 29 februari.

 

De eerste zaterdag maken we de lampkappen, in maart worden ze gebakken bij ons,  tenzij je dit zelf thuis wil doen. In dat geval kan je eventueel eerst een bisquitbak doen op 1000 °c en daarna de binnenkant glazuren met een transparant glazuur. Als je werk bij Colpaert eenmalig en meteen op 1250 °C wordt gebakken, blijft het uiteraard mat van binnen.

 

De tweede zaterdag toont Filiep hoe je de ledlamp aanbengt in de lampkap en hoe je de ophang- en elektrische draden verbindt. Uiteraard worden de veiligheidsvoorschriften strikt in acht genomen.  

 

Je kan vooraf al op zoek gaan naar het geschikt Led(draai)lampje met kleine schroefdraad (E14). Er zijn diverse mogelijkheden qua lichtkleur en lampvorm:  een ‘peertje’, bolletje of andere vorm, warm of koud wit licht. Voor wie deze technische zaken niet duidelijk zijn, zal Filiep aan het einde van de eerste workshop de nodige toelichting geven.

 

Inbegrepen

-‘Mont Blanc’ gietposelein

-Scarva E/S 600 vlasporselein

-bakbeurt op 1235 °C

-lampfitting E 14

-alle benodigdheden voor de ophanging van de lampkap:

plaatje uit plexiglas, inox fietsversnellingskabeltje, sluitingsringetje, stukje holle draadstang, schroefring met moertje, lusterklemmen en stroomdraad.

- 10% kortingskaart geldig op de cursusdag (met uitzondering van toestellen)

- broodjeslunch en dranken op 29/2

 

 

Mee te brengen op 29 februari

-snijdraad voor klei

-Kleirol

-een lap textiel, goed absoberend met fijne textuur van ongeveer 1 X 1 m

-een lap textiel met grove textuur met een interessant patroon dat je wil overbrengen op de lampkap

-2 latjes uit hout of andere materie van dikte 2 mm, breedte ong. 2 cm en lengte 70 cm

-Een (goed droge!) gipsen gietmal naar keuze, die je vooraf maakt of aanschaft, -2 kleine plastic potjes, bijvoorbeeld botervlootjes

-schilderpenseel (nr. 7 of 8)

-twee gelijke houten planken van ong. 40 X 40 cm

-breekmes

-krant

 

Mee te brengen op 21 maart:

-Led(draai)lampje met kleine schroefdraad (E14)

-klein ‘plat’ schoevendraaiertje, draadstriptang of andere kniptang

 


Prijs : € 135.00
Inschrijven voor deze cursus

terug naar lijst