Workshop RAKU stoken – o.l.v. Leo Van der Heyden
Workshop RAKU stoken – o.l.v. Leo Van der Heyden
Raku is gebaseerd en geïnspireerd op een eeuwenoude Japanse stooktechniek. Bij raku wordt een biscuit gebakken werkstuk met een glazuurlaag in een raku oven gestookt. Op ongeveer 1000 °C worden de potjes uit de gloeiend hete oven gehaald en onmiddellijk daarna in een rookton met brandend materiaal (houtkrullen en/of krantensnippers) ingerookt. Door de temperatuurschok gaat de glazuur craqueleren en deze barstjes of glazuurvrije gedeelten worden zwart ingerookt. Hierdoor ontstaat een mooi contrast en het resultaat is steeds verrassend.
Leo zal deze techniek stap voor stap demonstreren en je alle geheimen verklappen om tot een uniek resultaat te komen.
Aan de hand van 2 zelfgemaakte vormen van max 15 cm hoogte ga je zelf deze techniek toepassen. De beste resultaten worden bekomen met ronde vormen en met witbakkende gechamotteerde klei. De Colpaert klei is uitstekend geschikt voor deze techniek omdat deze goed tegen de temperatuurschok kan. De stukken moeten reeds gestookt zijn op 950°. Eerst worden de werkstukken geglazuurd (met eigengemaakte of kant en klare glazuur) en nadien gaan we aan de slag met het stoken en inroken. Na het oppoetsen krijg je het definitief resultaat te zien. Je krijgt zowel een theoretische achtergrond als de praktijk.
Mee te brengen:
- 2 werkstukken van max 15 cm hoogte op 950° gestookt
- Schort
- Glazuurpenselen
- Glazuurzeef mesh 60 of 80, lepel en hard plat keukenpenseel
- indien mogelijk een weegschaal (tot 0.1 gr nauwkeurig)
- Lege mengkommetjes en emmer voor water
- Afwas schuursponsje
- Aangepaste kledij volgens de weersomstandigheden
Inbegrepen:
- Nodige grondstoffen en glazuren
- Beknopte syllabus ivm het raku-stoken
- Broodjeslunch en drank
- 10% kortingskaart voor aankopen in de winkel op de cursusdag (met uitzondering van toestellen)
Deze workshop gaat buiten door. Je kan best je kledij aanpassen aan de weersomstandigheden. Bij slecht weer wordt aan de ingang van het magazijn (goed verluchte ruimte) geglazuurd, maar er wordt steeds buiten gestookt.
Reserveringen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.