skip to Main Content
De Kunst En Praktijk Van Het Glazuren – Leo Van Der Heyden

De kunst en praktijk van het glazuren – Leo Van der heyden

De kunst en praktijk van het glazuren - Leo Van der heyden

De kunst en praktijk van het glazuren – Leo Van der heyden

08/10/2022
10:00 - 16:30
Adres: Nijverheidsstraat 72/unit 40, 2160 Wommelgem
Categorie:

De kunst en praktijk van het glazuren – Leo Van der heyden

Over Leo :

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, ging ik op zoek naar verdwenen culturen in de vier continenten. Ik werd geboeid door beeldhouwwerk en keramiek en dus begon ik in 1981 academie te lopen in Hamme en Temse om het beeldhouwen en het pottendraaien onder de knie te krijgen. In 2001 startte ik mijn eigen atelier in Temse waar ik nu nog woon. Ik geraakte in de ban van glazuur en zocht allerlei grondstoffen die konden gebruikt worden: Scheldeslib, houtassen, assen van mossenschelpen, fijn gemalen roestig ijzer, …En was verbaasd wat deze stoffen deden in de oven. Bijna alle werken worden gebakken op steengoedtemperatuur.

De natuur en de impact van de menselijke bedrijvigheden op het milieu zijn mijn inspiratiebronnen.

Als lesgever keramiek leg ik vaak de nadruk op het zorgzaam omspringen met de chemische stoffen die we gebruiken: zorg voor onze gezondheid en zoveel mogelijk recycleren van klei-en glazuurresten.

Door mijn jarenlange inspanning om beginnende keramisten te wijzen op de milieu impact van ons keramiekwerk, ben ik nu ook ambassadeur voor Grootouders voor het Klimaat geworden.

 

Voormiddag (10 tot 12.30 uur): A.d.h.v. een uitgebreide syllabus zullen wij het hebben over: de geschiedenis van glazuur, de soorten glazuur en het verschil met engobe en sinterengobe, voorstelling van de meest courante grondstoffen om glazuur te maken, de 3 chemische hoofdbestanddelen van een glazuur en hun onderlinge relatie, glazuurrecepten, glazuurtechnieken, oxidatief of reducerend bakken , mogelijke glazuurfouten en gezondheidsvoorschriften bij het werken met glazuren.
Alles wordt visueel versterkt met eigen werk, potscherven en gebruiksmaterialen.

Namiddag (13u tot 16u30): De praktijk van het glazuren

Hier gaan we samen aan de slag met het aanmaken en aanbrengen van glazuren. Het is een doe-cursus waarbij je zelf een 3-tal eigen werkstukken gaat glazuren.  Op onze staaltjes zullen we de trialblend methode toepassen.

Je leert hoe je best een poederglazuur gaat aanmaken (hechtingsmiddel, zeef, wegen of meten, …) en hoe je deze kan aanbrengen, met een penseel, dompelen of gieten en hoe je best je werkstuk voorbereidt om het risico op glazuurfouten te vermijden. Je kan natuurlijk ook met vloeibare kant en klare kwastglazuren werken.

Verder leer je waar je  op moet letten om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen en je krijgt heel wat praktische tips over hoe je best de onderkant van een potje glazuurvrij kan houden en welke hulpmiddelen er bestaan bij het bakken. (steuntjes, molochiet, …)

Je kan ook samen met Leo enkele zelf geglazuurde werkjes bespreken waarbij je heel veel informatie opdoet over hoe je in de toekomst een beter resultaat kan bekomen. Je leert dus ook van de ‘fouten’ van je medecursisten.

Tijdens de workshop werken we met een standaard transparant blinkend glazuur, geschikt voor temperaturen van 1020 tot 1230°Indien je een ander of gekleurd glazuur wenst te gebruiken, kan je dit zelf meebrengen of aankopen in de winkel.

Na deze cursus heb je heel wat praktische info over glazuren, zeker geschikt voor de beginnende keramist die praktische kennis wil opdoen.

 

Inbegrepen in prijs:

 • alle grondstoffen
 • transparant blinkend glazuur
 • biscuitplaatjes voor stalen
 • syllabus
 • het bakken van de plaatjes op aardewerk- of steengoedtemperatuur.
 • 10% kortingspasje geldig voor de aankopen in de winkel op de dag van de cursus (met uitzondering van toestellen)
 • broodjeslunch, koffie, thee, water en/of frisdrank

Meebrengen: 

 • schrijfgerief en notitieboekje
 • glazuurpenselen
 • Een 3-tal biscuit gebakken werkstukken die je wenst te glazuren (kleisoort noteren)
 • Een aantal geglazuurde werken die je wenst te bespreken
 • schort
 • latex handschoenen
 • stofmasker P2
 • Wie wil gieten: opvangkommetje, boetseerdraaischijfje, oude ovensteun, maatbeker met spitse tuit.

 

OPGELET : deze workshop gaat door bij Willems Keramiek in Wommelgem

 

 

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Stuur ons een e-mail

info@iscrat.be

Kom eens langs

Ter Mote 5, 9850 Nevele

Contactgegevens

Iscrat VZW
BE0457.888.894
Ter Mote 5, 9850 Nevele

Onze locatie

Stuur ons een bericht

Back To Top