skip to Main Content
Demo : Structuur Op Gedraaide Stukken – Leo Van Der Heyden – WOMMELGEM

Demo : structuur op gedraaide stukken – Leo Van der Heyden – WOMMELGEM

Demo : structuur op gedraaide stukken - Leo Van der Heyden - WOMMELGEM

Demo : structuur op gedraaide stukken – Leo Van der Heyden – WOMMELGEM

09/09/2023
10:00 - 13:00
Adres: Nijverheidsstraat 72/unit 40, 2160 Wommelgem
Volzet
Categorie:

Demo : structuur op gedraaide stukken – Leo Van der Heyden – WOMMELGEM

In deze demo zien we een aantal decoratietechnieken op pas gedraaid werk :

 

Structuur op een pas gedraaid werk

Je wil reeds een structuur en/of kleur aanbrengen op een pas gedraaid of afgedraaid werk. Dit verrijkt je draaiwerk! We brengen enkele kleuren ruwbakslib, gekleurd kleipoeder of gekleurd kleislib op een gedraaide cilinder en gaan na het even drogen een structuur aanbrengen met allerlei huis- en tuinmateriaal. We vervormen de cilinder en maken er een bollere vorm van.

 

 

 

 

 

Werken met waterglas

Met het aanbrengen van waterglas op de cilinder en dit dan even te drogen en bol te zetten, krijgen we heel fijne craquelé in de wand. Mooi om later na de biscuitbak raku te stoken! In de groefjes wordt de klei zwart gerookt en aan de oppervlakte krijg je de rakuglazuur.

 

 

 

 

 

Chattering

Op een lederharde klei zetten we een ruwbakslib en gaan dan chatteren. Dit met een zelfgemaakt “stotterend” ijzer dat we in een scherpe hoek houden op het reeds gepolijst werk. Zo ontstaat een wand met een fijn ritmisch herhaald patroon. We zien hoe de snelheid van de draaischijf en het soort “chattering tool” het patroon bepalen.

 

 

 

 

 

 

Je krijgt in de demo de nodige handleidingen voor het maken van de ruwbakslib, het gebruik van waterglas, het maken van een “chattering tool” en de handelingen voor het draaien van cilinders en bolle vormen.

 

 

 

 

 

 

 

Over Leo :

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, ging ik op zoek naar verdwenen culturen in de vier continenten. Ik werd geboeid door beeldhouwwerk en keramiek en dus begon ik in 1981 academie te lopen in Hamme en Temse om het beeldhouwen en het pottendraaien onder de knie te krijgen. In 2001 startte ik mijn eigen atelier in Temse waar ik nu nog woon. Ik geraakte in de ban van glazuur en zocht allerlei grondstoffen die konden gebruikt worden: Scheldeslib, houtassen, assen van mossenschelpen, fijn gemalen roestig ijzer, …En was verbaasd wat deze stoffen deden in de oven. Bijna alle werken worden gebakken op steengoedtemperatuur.

De natuur en de impact van de menselijke bedrijvigheden op het milieu zijn mijn inspiratiebronnen.

Als lesgever keramiek leg ik vaak de nadruk op het zorgzaam omspringen met de chemische stoffen die we gebruiken: zorg voor onze gezondheid en zoveel mogelijk recycleren van klei-en glazuurresten.

Door mijn jarenlange inspanning om beginnende keramisten te wijzen op de milieu impact van ons keramiekwerk, ben ik nu ook ambassadeur voor Grootouders voor het Klimaat geworden.

  • Bij aankoop van materiaal na de cursus, krijg je 10 % korting (niet op toestellen)

 

 

 

Reserveringen

Dit evenement is volgeboekt.

Stuur ons een e-mail

info@iscrat.be

Kom eens langs

Ter Mote 5, 9850 Nevele

Contactgegevens

Iscrat VZW
BE0457.888.894
Ter Mote 5, 9850 Nevele

Onze locatie

Stuur ons een bericht

Back To Top