skip to Main Content
Glazy.org – Leo Van Der Heyden

Glazy.org – Leo Van der Heyden

Glazy.org - Leo Van der Heyden

Glazy.org – Leo Van der Heyden

07/05/2022
10:00 - 16:30
Adres: Nijverheidsstraat 72/unit 40, 2160 Wommelgem
Categorie:

Glazy.org – Leo Van der Heyden

Over Leo :

In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, ging ik op zoek naar verdwenen culturen in de vier continenten. Ik werd geboeid door beeldhouwwerk en keramiek en dus begon ik in 1981 academie te lopen in Hamme en Temse om het beeldhouwen en het pottendraaien onder de knie te krijgen. In 2001 startte ik mijn eigen atelier in Temse waar ik nu nog woon. Ik geraakte in de ban van glazuur en zocht allerlei grondstoffen die konden gebruikt worden: Scheldeslib, houtassen, assen van mossenschelpen, fijn gemalen roestig ijzer, …En was verbaasd wat deze stoffen deden in de oven. Bijna alle werken worden gebakken op steengoedtemperatuur.

De natuur en de impact van de menselijke bedrijvigheden op het milieu zijn mijn inspiratiebronnen.

Als lesgever keramiek leg ik vaak de nadruk op het zorgzaam omspringen met de chemische stoffen die we gebruiken: zorg voor onze gezondheid en zoveel mogelijk recycleren van klei-en glazuurresten.

Door mijn jarenlange inspanning om beginnende keramisten te wijzen op de milieu impact van ons keramiekwerk, ben ik nu ook ambassadeur voor Grootouders voor het Klimaat geworden.

 

De Workshop “je eigen glazuren samenstellen met Glazy.org” is een cursus voor keramisten die al wat vertrouwd zijn met glazuurgrondstoffen.

Reeds klaargemaakte glazuren gebruiken, is heel boeiend voor keramisten die nog alles moeten leren over glazuur. Wie al wat gevorderd is, wil ook wel zelf glazuren maken. Je kan natuurlijk die uit een of ander boek of op internet vinden maar een eigen ontworpen glazuur spreekt nog meer tot de verbeelding.

Maar hoe begin je daaraan? Gelukkig is er www.glazy.org, een glazuurprogramma waar je je eigen glazuur kunt berekenen zodat die smelt op 1240 °C. Je gaat dan ook na of die duurzaam en voedselveilig is.

De cursus Glazy.org bestaat uit 4 onderdelen:

Deel 1:

Om te beginnen gaan we eerst kijken welke de meest courante glazuurgrondstoffen zijn. We bekijken hun chemische samenstelling want dat is handig om te weten of die stoffen smeltmiddel, binder of glasvormer zijn.

Deel 2:

Alleen of met 2 gaan we een meegebracht recept voor 1240 °C invoegen in glazy.org op onze laptop en kijken hoe het zit met het uitsmelten. Is die mat? Semi-mat? Uitgesmolten? Dat zie je in de Stull chart of Stullgrafiek. We zien ook aan de hand van de verhoudingen in de smeltmiddelen of die duurzaam en voedselveilig is.

Deel 3:

We bekijken een aantal glazuurrecepten die Glazy.org aanbiedt.

We gaan zelf een glazuurrecept voor 1240 °C ontwikkelen en uitwerken met de aanwezige grondstoffen, oxides en/of kleurpigmenten.

Deel 4:

We gaan dit recept ook uittesten en dus maken we staaltjes met de gevonden recepten.

 

Zelf mee te brengen :

Laptop, short, latexhandschoenen, mondmasker FFP2 of FFP3, weegschaal tot 0,1 g nauwkeurig. Glazuurzeef mess 80, potjes van max. 250 ml of kleiner met dekseltje.

Er zijn 2 weegschaaltjes en 2 zeven ter beschikking (maar met eigen materiaal hoef je niet te wachten).

Inbegrepen in de workshop :

  • Gedrukte lijst met meest courante glazuurgrondstoffen.
  • Een 20-tal grondstoffen, oxides en pigmenten om je glazuur te maken.
  • Ruwbakstaaltjes om je eigen recept te glazuren.
  • Het bakken van de staaltjes doe je zelf of je laat ze bakken door Colpaert.
  • Bij aankoop van materiaal na de cursus, krijg je 10 % korting (niet op toestellen)
  • Broodjeslunch, koffie, thee, frisdrank en/of water

 

OPGELET :  deze workshop gaat door bij Willems Keramiek in Wommelgem

 

 

 

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Stuur ons een e-mail

info@iscrat.be

Kom eens langs

Ter Mote 5, 9850 Nevele

Contactgegevens

Iscrat VZW
BE0457.888.894
Ter Mote 5, 9850 Nevele

Onze locatie

Stuur ons een bericht

Back To Top