skip to Main Content
Play With Glaze – Annouk Thys – WOMMELGEM

Play with glaze – Annouk Thys – WOMMELGEM

Play with glaze - Annouk Thys - WOMMELGEM

Play with glaze – Annouk Thys – WOMMELGEM

25/03/2023
10:00 - 13:00
Adres: Nijverheidsstraat 72/unit 40, 2160 Wommelgem
Categorie:

Play with glaze – Annouk Thys – WOMMELGEM

Over Annouk :

Meestal werk ik met keramische materialen zoals glazuur en porselein. Tijdens mijn studie aan LUCA Gent wist ik al dat experiment belangrijk voor me was.
Het samenbrengen van verschillende materialen, zowel keramiek als glazuur, voelt als een onderzoek naar het gedrag van deze materialen, hoe ze op elkaar inwerken. Een interactie die in eerste instantie aanvoelt als ‘zelf-vormend’. Verschillende lagen glazuur worden samengebracht en elk vindt zijn weg. Een gestapelde opstelling die leidt tot onverwachte transformaties als gevolg van het verwarmingsproces in de oven. Zwaartekracht, tijd en ruimte hebben elk hun invloed.
Dit samenspel van experiment, creatie en toeval – processen tastbaar maken en laten zien wat meestal onzichtbaar blijft – is wat mij uitdaagt en nieuwe vormen creëert.
Mijn residentie bij het EKWC (Nl) was een gelegenheid om onderzoek te doen naar de mogelijkheid van glazuur als sculpturaal medium. Noties van landschap, tijd en natuurelementen komen herhaaldelijk terug in mijn werk.
Mijn werken zijn dus veelal opgebouwd uit verschillende lagen glazuur. Niet elke laag is gebakken aan dezelfde temperatuur. Dit betekent dat elk werk wel verschillende keren gebakken wordt. We zien de verschillende verschijningsvormen van glazuur afhankelijk van de laagdikte. Het lijken soms schilderijen te worden waarin het paneel slechts een reden is om de derde dimensie in de ruimte op te zoeken.
Steeds blijf ik glazuur en porselein op de voorgrond zetten. Door hun mysterieuze poëzie ontstaat een elliptisch en fascinerend universum.

 

 

 

 

 

PLAY WITH GLAZE
Wanneer we werken met glazuur merken we al vlug dat datgene wat er op de afbeelding van het glazuurpotje staat niet altijd overeenkomt met wat er uit onze oven komt als resultaat.
Hoe komt dit? Welke factoren beïnvloeden dit resultaat? en hoe gaan we daar mee om?
Het is vooreerst een teken dat een glazuur vele hoedanigheden in zich draagt. Je kan het zien als een fout maar tegelijk zijn het ook manieren om verandering uit te lokken én om ons eigen creatief proces meer persoonlijk te maken. Hoe doe je dat en hoe kan je dat op een artistieke manier gaan inzetten?
In deze workshop wil ik op zoek gaan naar de verschillende factoren die ervoor zorgen dat een glazuur niet het resultaat geeft zoals verwacht. Eens deze factoren gekend zijn weten we ook hoe we een glazuur kunnen beïnvloeden, hoe we ermee kunnen gaan spelen.
Welke zijn nu deze factoren die invloed kunnen hebben op dit proces?
– laagdikte
– temperatuur
– ondergrond
– water
– de gekozen handeling
Hoe deze factoren een resultaat kunnen beïnvloeden wil ik visueel maken. Eén glazuur laat ik in zijn verschillende hoedanigheden zien variërend vanuit bovengenoemde factoren. Dit doe ik aan de hand van tegels voorzien van een glazuur vertrekkend vanuit één en hetzelfde glazuur.
Verder wil ik manieren meegeven die je kan hanteren om restglazuren te verwerken én ze een eigen richting uit te duwen :
– door toevoeging van grondstoffen
– een line-blend
De opbouw van deze workshop is:
Theoretisch (1u):
– wat is een glazuur?
– waaruit bestaat het?
– Op basis van kennis uit het voorgaande kan je bepalen welke grondstoffen bruikbaar zijn om de samenstelling / het uitzicht / de textuur / de kleur van een glazuur te wijzigen.
– Wat doe je met restglazuren, hoe bewaren én op welke manier kan je een breder spectrum aan kleuren vinden.
Bespreking (1u)
Aan de hand van voorbeelden (tegels) maak ik visueel duidelijk wat we hierboven besproken hebben. Deze tegels gaan we observeren, vergelijken en bespreken. Hoe kunnen we deze resultaten artistiek inzetten in onze eigen praktijk?

Inbegrepen:

  • 10% kortingspasje geldig op de dag van de workshop (met uitzondering van toestellen)

 

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Stuur ons een e-mail

info@iscrat.be

Kom eens langs

Ter Mote 5, 9850 Nevele

Contactgegevens

Iscrat VZW
BE0457.888.894
Ter Mote 5, 9850 Nevele

Onze locatie

Stuur ons een bericht

Back To Top